Thursday, April 9, 2009

AKU DAN PERUSAHAAN KELUARGAKU#2 >>KHASIAT SUSU KAMBING DAN DAGING KAMBING

COMMERCIAL break untuk khasiat susu kambing dan daging kambing….tanpa membebel dengan lebih panjang….aku akan ceritakan khasiat susu kambing terlebih dahulu…(promote for my family business hehehehe…)




#SUSU KAMBING




- “Kaya dengan protein, enzim dan mengandungi factor aktipenuaan serta antibarah. Ia juga mengandungi antibody untuk merawat penyakit seperti gastric, demam kuning, memulihkan tenaga batin, sakit jantung peringkat awal, ulser perut serta membantu dalam pembentukan tulang dan gigi.”

(sumber petikan dari Utusan Malaysia)





- (petikan artikel Susu Kambing Tingkatkan Imunisasi Anak oleh Noridawati Nahrawi dari majalah Harmoni)



· Susu kambing menduduki tempat kedua selepas susu ibu. Khasiat susu kambing hampir menyamai khasiat susu ibu.




· Susu kambing mudah dihadam. Susu kambing mengambil masa lebih kurang 20 minit untuk dihadam berbanding susu lembu yang mengambil masa 2 jam untk dihadam.



· Susu kambing dapat mempertingkatkan imunisasi paru-paru dan sesuai untuk kanak-kanak yang menghidap asma.



· Mengandungi antibodi yang dapat merawat pelbagai penyakit seperti demam kuning.




· Mengandungi protein lemak, bahan mineral seperti kalsium, sodium, vitamin A, B1, B2, B5.


#DAGING KAMBING




Di sinilah berlaku kekeliruan antara daging kambing biri-biri dan daging kambing...terdapat banyak perbezaan antara kedua-duanya...




Perbezaan Kambing & Kambing Biri-Biri


Kambing (Goat)

Kambing Biri-Biri (Sheep)

Ekornya menegak ke atas

Ekornya jatuh ke bawah

Diternak untuk mendapatkan daging dan susu

Diternak untuk mendapatkan bulunya

Daging kambing dewasa dikenali sebagai Chevon

Daging biri-biri dewasa dikenali mutton

Daging anak kambing dikenali cabrito atau capretto

Daging anak biri-biri dikenali sebagai lamb

Daging rendah lemak dan kolesterol

Mengandungi lemak dan kolesterol yang tinggi

(petikan dari Rencana Pemakanan, Rapi 15 Sept 07)





Fakta-fakta pemakanan ini diharap dapat menukar pandangan masyarakat terhadap daging kambing dan susu kambing...ACTUALLY, daging kambing tidak memudaratkan kesihatan dan tidak akan ada serangan darah tinggi apabila memakannya...yang anda makan itu bukan daging kambing, tetapi daging kambing biri-biri!!





SEKIAN, TERIMA KASIH....





*Sebarang kemusykilan sila hubungi nombor di atas..Terima Kasih..






p/s: akhirnya siap jugak post ini...da berhari-hari korek majalah...hahahaha...for aqilah, bapak ko makan daging kambing biri-biri, itu pasal darah tinggi!! Haizzz....

5 comments:

nad_eyra said...

siot!!
smgt gilerh!!
knpius aq!
nie blog ko kew blog kmbing ko??
agaga

;D

D.I.T.T.O said...

FUIYO!!!

khasiat susu kambing..
susu beruk xde??

gila la kolam..
promote habis nie..
hehehehe..

dibaqila said...

dia bukan nk pomot kambeng sgt sbnrnye,tp nk balas dendam kt aku la tu.HAHHAHAHA!pasal aku ckp bpk aku darah tinggi bile makan kambeng.peningla,apela,.haha
nk backing kambeng dia lah tu.hihi

but zul,nice facts.
oo..selama ni kita makan kambeng biri2?whoa!!!!xtahu..
nasib ko gtau.
pasni ley r aku berhati2 bila makan kambeng.
klu sheep,aku reject.
mkn kambeng asli je.hehe ;P

Zul-9 said...

wakakakakaka...aq just nk memberi fakta je...bukan blog kambing aq da...name pun blog....so, suke-kreatif aq la nk wat cmne kan??

and to aqilah...wahahahaha....tu la len kali semak kat pakar kambing dulu sebelum wat tuduhan tanpa usul periksa...hahahahahha...

dibaqila said...

wei bukan wt tuduhan tanpe usul periksa la..
and it still a kambing kan,
cume aku xtaula kambing biri2 pulak.haha